High tech en sustainble fashion

High tech en sustainble fashion

december 11, 2018 Uncategorized 0

Persbericht : High Tech en sustainable
5-12-2018

VPRO Tegenlicht vroeg onlangs designers deel te nemen aan Future Fashion Pioniers. In totaal namen 184 designers individueel of als team deel die mode, stoffen of productieprocessen maken die de wereld duurzaam gaan veranderen en socialer en eerlijker maken. Op 20 december praten wij op de 14e en een na laatste RAW Talkshow van de Dutch Design Month 2018 met drie van de negen Rotterdamse designers die deelnamen aan deze Future Fashion Pioniers designwedstrijd.  

Lidewij Vera Arí van Twillert

Lidewij Vera Arí van Twillert – haar achtergrond is Industrieel Ontwerpen –  maakt revolutionaire 3d bh’s met bijpassende slips. Zij heeft hiertoe de afgelopen 3 jaareen technologie en software ontwikkeld en gecombineerd met traditionele naaikunst kan zij nu 3d bh’s maken. Doordat haar systeem op maar liefst 20.000 punten het vrouwelijk lichaam meet zit haar lingerie tot op 0,1 mm nauwkeurig. Haar eerste octrooi voor het door haar ontwikkelde alternatief voor de bh beugel – de Curvearis – is in oktober 2018 aangevraagd. Haar overtuiging is dat we minder, maar betere kleding moeten gaan maken: “Nu wordt er heel veel kleding gemaakt en daarna wordt pas gekeken wie het wil hebben. Ik maak pas iets als iemand het ook echt wil.” Gedigitaliseerd maatwerk is volgens haar de toekomst en met haar lingerie geeft ze al een kijk vooruit in hoe een duurzaam modesysteem er uit kan zien.

Enviu

Namens Enviu komt Rubie van Crevel naar de RAW Talkshow. Het Enviu apparel team heeft als doel om vanuit India en Nederland minimaal 5 sociale ondernemingen te bouwen om fashion cirulair te maken! Enviu gelooft namelijk dat je duurzame verandering kunt creëren door ondernemingen te starten die een issue oplossen en een business model hebben. In India bijvoorbeeld heeft het Enviu apparel team tot nu toe twee sociale ondernemingen gestart. De eerste is Khaloom: een handweverij in India, waar wevers stoffen maken van gerecyclede garen onder eerlijke arbeidsomstandigheden. De tweede is Upset. Upset brengt een innovatieve recyclingtechnologie naar India. Het is een revolutionaire technologie die van 100% katoenen textielafval, 100% katoenen, gerecyclede garen kan maken. Nieuwe Enviu bedrijven in de textiel- en leerindustrie zijn in de maak. Het kan volgens hen nl nog een stuk eerlijker en groener, mét een duurzaam business model!

Popkalab

Ricardo werkt al meer dan 10 jaar in wearabletech en creëert draagbare ervaringen die onze zintuigen veranderen en empathie creëren bij levende wezens. Zijn werken zijn poëtisch, artistiek en inspirerend. Hij gebruikt draagbare elektronica, slimme materialen en traditionele technieken om die unieke stukken te maken. de innovatie zit soms niet in de technologie zelf, maar in het gebruik ervan en daarmee zijn wij aangekomen bij zijn lijn wearable-technologie. Wearables transformeren de manier waarop we communiceren. Kleding wordt een sleutelinterface voor grafische en kinetische expressie en conform onze gemoedstoestanden en gevoelens – ze worden intelligent.Ricardo werk met design met een focus op innovatie op het gebied van draagbare technologie. Wij zijn gespecialiseerd in elektronisch textiel en reactieve kleding voor entertainment en levensstijl.

Contact

Pers: Erik Van Loon
+316 E VAN LOON / +316 3 826 5666
info@dutchdesignmonth.com